Egipatski je najdjelotvorniji

Zadnjih četrdesetak godina znanost je počela proučavati crni kim te je provedeno dvjestotinjak istraživanja, koja su potvrdila njegova nevjerojatna ljekovita svojstva. Njemački imunolog dr. med. Peter Schleicher i egipatski liječnik dr. med. Mohamed Saleh zajedno su napisali knjigu o crnom kimu u kojoj pojašnjavaju kako ova biljka većinu bolesti liječi tako što direktno djeluje na stabiliziranje imunološkog sustava koji je zadužen za obranu od bolesti te je organizam u stanju izliječiti sam sebe. U knjizi takoder ističu kako postoji više vrsta crnog kima od kojih nisu sve ljekovite.
Najljekovitija je vrsta egipatski crni kim (Nigella sativa) koji se može kupiti u vidu sjemenki te se kuhati i piti kao čaj, a može se i samljeti na mlin za kavu i koristiti kao začin u hrani. Ulje od crnog kima možemo dodavati salatama i njime možemo mazati kožu kod kožnih bolesti ili ga čak stavljati na ranu jer ima dezinfekcijsko djelovanje. I ne manje važno: ovo ulje nema nikakve nuspojave osim laganog podrigivanja na početku terapije! Isto tako se može koristiti sa svim lijekovima.

Kako djeluje crni kim?

Sjemenke crnog kima imaju idealan kemijski sastav koji ga čini daleko superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka. Istraživanja su potvrdila veliki broj bolesti na koje crni kim djeluje povoljno: autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astme, alergije, kronični umor, povišeni kolesterol, šećerna bolest, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom itd. Ne treba zanemariti i djelovanje ulja crnog kima na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijima i jačima, sprječava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore na licu te regenerira oštećene stanice kože.

Crni kim i karcinom

Velik dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja crnog kima na tumorske stanice. Pokazalo se da crni kim može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane. Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kima na prevenciju od tumora izveli su znanstvenici u Cancer Immuno-Biology Laboratory u Južnoj Karolini. Donešen je zaključak da će zdra    v imunološki sustav prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor može ugroziti pacijenta. Isto tako, ustanovljeno je da je crni kim naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju. Preporuča se i osobama koje su rizične za karcinom (nasljedni faktor) da preventivno konzumiraju crni kim, i to 20 kapi iza jela, tri puta na dan.

POMOĆ KOD ALERGIJA

Ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kima, u količini od 40 kapi, tri puta na dan. Subjektivni osjećaj alergije smanjen je kod svih ispitanika. Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju) kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku.

SPAS ZA IMUNITET

Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po slijedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine i česte glavobolje. Kod navedenih simptoma svakako uzimajte ulje crnog kima jer ce ono ponovno harmonizirati imunološki sustav koji je ispao iz ravnoteže. Ulje crnog kima je imunomodulator, ono regulira funkcije imunološkog sustava - jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B. Za to je zaslužan sastav sjemenki (alfa i gama linolenska kiselina). Isto tako treba imati na umu da je djelovanje crnog kima prvenstveno u vraćanju ravnoteže u svim sustavima, a ne u samom lijeku. Stoga je redovno korištenje ulja crnog kima - ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, već kao svakodnevne preventive - najviše što možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Organica Vita
Vranesevci 2a, 33523 Čađavica
Hrvatska